סיפורו המרתק של הרב שלמה זלמן צורף

הרב שלמה זלמן צורף

חייו של ראב"ז, רבי אברהם שלמה זלמן, התחילו בזמנים אחרים לחלוטין, ב1786 ולמרות שהגיע אל מותו עוד לפני הולדתו של בנימין זאב הרצל, ניתן בהחלט לכנותו ציוני. את השם 'צורף' קיבל בקושטא שהיא קונסטנטינופול או איסטנבול של היום, בעת שהמתין כמה חדשים לאניה שתיקח אותו ואת משפחתו לארץ הקודש. רב שלמה זלמן היה נחוש להגיע לארץ ישראל ולשלב עבודה עם לימוד תורה.

בשנת 1811 הגיע עם משפחתו לנמל עכו ובכוונתם להמשיך לירושלים. בעקבות אזהרות על יחס עוין והתנכלויות של המוסלמים את היהודים האשכנזים, החליט להשתקע תחילה בצפת.

הגשמת החלום – עליה והשתקעות בירושלים

ב1813, בעקבות מגיפה שהכתה בצפון ארץ ישראל, ברחו רבים מצפת והאזור. צורף החליט שזו העת הנכונה להגשים את מטרת עלייתו ולהשתקע בירושלים. הוא אירגן ושיכנע כמה משפחות בתוכניתו והם הגיע בלילה כשהם מחופשים, מחשש המוסלמים, ליהודים ספרדים. החבורה התקבלה בברכה על ידי הקהילה הספרדית שעזרה להם להתאקלם. צורף הקים בית מלאכה קטן בחדר צדדי בביתו והתבסס הן כאיש מקצוע והן כחבר מרכזי בקהילה ששימש גם כבורר בסכסוכים.

כאשר התגלו סכסוכים כספיים בין חברים בקהילה האשכנזית לאלו בספרדית, סמכו חברי שתי הקהילות על צורף שיהיה שליחן. הוא הפליג לליבורנו שבאיטליה שם התכוון לשטוח את טענות הצדדים בפני נכבד הקהילה וגם לאסוף תרומות נוספות לקהילה הגדלה.

במסע חשוב אחר הגיע צורף למצרים בשביל להיפגש עם המושל באותה עת – מוחמד עלי באשה, שליט מצרים ששלט גם בישראל באותה תקופה. הוא השתמש בכל מיני תחבולות בכדי להגיע אל המושל והציג את עצמו כשליחו של הברון רוטשילד שלאחר מכן אכן נתן לו את ברכתו לדבר. מהמושל הוא הצליח להוציא הישגים רבים לקהילה – אישור בניין בית הכנסת בחצר ה'חורבה' כמו גם ביטול של כל חובות העבר של העדה האשכנזית.

הרב שלמה זלמן צורף

מפעלים ומוסדות בעיר הקודש

משנת 1836 שקד צורף על הקמת בית כנסת זה שנקרא 'מנחם ציון'. בית כנסת זה משמש עד היום ברובע העתיקה לאחר ששוקם משממונו בתקופה שעד שחרור ירושלים ב1967.

צורף נרתם למשימת הקמת בית הכנסת הגדול, אף הוא ברובע היהודי. הייתה זו מלאכה שהוציאה עליו הרבה מתנגדים, הן מוסלמים והן יהודים אך לבסוף הושלמה.

צורף נרתם לעזרה לנפגעי רעידת האדמה הגדולה של צפת ואף נתן לניצולים מקום מגורים. הוא עסק בהקמת מוסדות וארגוני צדקה כאשר המוכר שבהם הוא בית החולים 'ביקור חולים'.

צורף המשיך במאמציו לבנות את בית הכנסת הגדול ב'חורבה'. זה הביא בסופו של דבר להתנקשות בו. את מלאכת הבניה השלים בנו מרדכי. בית הכנסת שכונה 'בית יעקבי נחנך ב1864.

מורשת צורף – איש החזון שהקים דור בארץ ישראל

שלמה זלמן צורף היה אדם בעל פנים רבות: איש משפחה, איש דת, בעל מעמד בקהילה, איש חזון ואדם רב פעלים בעל תושייה ואומץ. המשפחה שהקים לפני למעלה ממאתיים שנה בארץ ישראל מונה כיום כעשרים אלף אנשים, רבים מהם אנשי רוח, שופטים, מדענים, אמנים ועוד. צורף ביצר את הישוב היהודי בירושלים, לימים יפרוץ נכדו, יואל משה סלומון את חומות העיר וייסד את פתח תקוה. על חייו המופלאים נעשה סרט דוקומנטרי שהוא מומלץ מאד.