עולים לתורה בבית הכנסת: על מנהגי שבת חתן ביהדות

חושבים שאם אתם מתחתנים, כל המאורע מסתכם בטקס החתונה? אז זהו, שלא – בעבור רבים, טקס החתונה כולל אירועים נלווים רבים, כגון: חינה, מסיבת רווקות ורווקים, וכן, גם שבת חתן. המטרה העיקרית של שבת היא שהחתן יעלה לתורה. מנהג זה הופיע לראשונה ב"מגן אברהם", וגם ב"מדרש תלפיות" יש רמז למנהג זה, בו נכתב כי "חתן דומה למלך". אז איזה מנהגים נוספים כולל טקס שבת החתן? כל הפרטים במאמר הבא.

מהו מקור מנהג "שבת חתן"?

שבת חתן הוזכר בדברי הרב "בעל הלבוש", הרב מדרכי יפה שהיה מחכמי בוהמיה ופולין, אשר הזכיר מנהג זה כעליית החתן לתורה בשבת הקודמת לנישואין, ובנוסף הובא בקצרה "במגן אברהם" – אז למרות שמנהג זה הוזכר בימים קדומים, מדובר במנהג שחוגגים אותו גם כיום, כמו מנהגים נוספים שקיימים בתורה וביהדות. אז לצד המנהג המרכזי של שבת החתן, שהוא עלייה לתורה, בתוך מנהג "שבת חתן", יש תת מנהגי נוספים. אז הנה מה שתעשו בשבת החתן:

עלייה לתורה

כאמור, המנהג הכי חשוב בשבת החתן הוא העלייה לתורה, שנחשב ל"חיוב", או במילים אחרות החתן אשר מקיים את אירוע שבת החתן מחויב לעלות לתורה – וחייב לקיים את מנהג זה כמנהג ראשון בשבת חתן.

 

 

קידוש

אם אתם חושבים שקידוש עושים רק בארוחת שישי, אז טעות בידכם. קידוש הוא אחד ממנהגי שבת החתן. במסגרת שבת החתן הקידוש נעשה במסגרת סעודה קטנה יחסית, לאחר תפילת "מוסף" – לפי המנהג המקורי, נהוג להזמין אנשים רבים לקידוש זה או אם להיות מדויקים את "כל בני העיר", אך בפועל, בימנו אנו מוזמנים לארוחת הקידוש רק בני משפחה וחברים קרובים.

זריקת מיני מגדים

בדיוק כמו שילד עולה לתורה בבר המצווה, וכולם זורקים עליו סוכריות ודברי מתיקה, גם החתן בשבת החתן מקבל ממטר של סוכריות על הראש מכל ילדי המשפחה. מקורו של המנהג הדי משעשע הזה, הוא בדברי התלמוד במסכת ברכות – במסכת זו הוזכר כי זורקים לפני החתן והכלה בשעה שהם נכנסים לחופה קליות ואגוזים.

זמירות

זמירות הן גם תת מנהג שמופיע בפסוקים, כיום נוהגים לזמר ולשיר לחתן או לאחר העלייה לתורה, או לאחר סיום קריאת ההפטרה והברכות. בנוסף, בקהילות חרדיות נהוג לזמר לחתן גם בשבת בבוקר בדרך לבית הכנסת. גם כל הקהל יחד בסיום התפילה מלווה את החתן לבית שלו בזמירות.

מתי מקיימים את השבת חתן?

זה מאוד תלוי בעדה ובמנהגיה – אצל האשכנזים נהוג לקיים את שבת החתן בשבת הקודמת לפני החתונה, ואילו בעדות המזרח נהוג לקיים את שבת החתן בשבת שלאחר החתונה – במסגרת ימי שבע הברכות, יחד עם שבת השבע ברכות, על בסיס כך שחתן נחשב למלך לאחר החתונה. כמו כן, נהוג לקיים את שבת החתן בבית הכנסת, או במקומות לשבת חתן, אך זה לא באמת משנה היכן תקיימו את האירוע, העיקר שיהיה שמח ושתקיימו את כל המצוות של המנהג.

בשורה התחתונה,

שבת חתן הוא מנהג יהודי, אותו מקיימים גם בעדות אשכנז וגם בעדות המזרח, כשהמטרה העיקרית שלו היא עלייתו לתורה של החתן – אך לא רק, אחת ממטרותיו הנוספת, והלא פחות חשובות היא לשמח את החתן והכלה במשך כל השבת. מדובר באירוע מרגש, ולא רק כי החתן עולה לתורה, אלא מפני שבשבת זו כל האנשים היקרים לחתן ולכלה מתאחדים, מתקרבים, צוחקים ביחד, ומתחברים להיות משפחה אחת גדולה. זה הרבה יותר אינטימי מהחתונה, וזה נמשך שבת שלמה! אז כמו כל המנהגים היהודים, כך במנהג זה יש היגיון רב, והוא לא רק להפוך את החתן למלך ליום אחד, אלא גם לקרב בין המשפחות.