מדוע אנחנו קוראים פרקי תהילים ואיך נדע מתי צריך לקרוא כל פרק?

ספר תהילים הוא בין הספרים הקדושים לעם היהודי ואחד המוכרים והבולטים שבהם. יהודים רבים מהארץ ומרחבי העולם, דתיים, חרדים וגם יהודים המגדירים את עצמם חילוניים, מקפידים לקרוא בו הן באורח קבע הן בעתות מסוימות, לרבות עתות משבר, מצוקה ועוד. מהו ספר תהילים, מתי קוראים בו ולמי משויכת כתיבתו? כל מה שחשוב וכדאי לדעת על ספר תהילים במאמר שלפניכם.

מהו ספר תהילים?

בראש ובראשונה, דעו כי כיום תוכלו למצוא את כל פרקי תהילים במקום אחד דרך אתר כיפה, כך שאתם כלל לא צריכים לפתוח ספר כדי לקרוא את הפרקים הקדושים. אבל לפני שתקראו את הפרקים, כדאי שתהיה לכם היכרות ראשונית עמו ומעט מידע עליו, ובדיוק לשם כך אנחנו פה. ספר תהילים הוא אחד מספרי המקרא הכלול בחלק הכתובים (החלק האחרון של התנ"ך), ובמסורת היהודית כתיבתו מיוחסת ללא אחר מאשר דוד המלך – כך מצוין, לפחות, בתלמוד הבבלי. ספר תהילים מורכב מלא פחות ממאה וחמישים מזמורים שונים שכל אחד מהם מהווה יצירה סגורה העומדת בפני עצמה. הספר קרוי "תהילים" מאחר שתהילים זוהי צורת הרבים של המילה "תהילה", שפירושה שבח.

חלוקת ספר תהילים

בספר תהילים יש כ-2,527 פסוקים. כאמור, ספר תהילים הוא ספר קודש מכיל כ-150 מזמורים שונים, וכך גם מקובל לחלק את הספר – כל פרק הוא למעשה מזמור בפני עצמו. עם זאת, החלוקה המקובלת שאנו מכירים היום הינה חלוקה די חדשה, ובעבר החלוקה הייתה אחרת. למעשה, בספרות חז"ל אנו מגלים כי חז"ל סברו שישנם רק 147 מזמורים, וככל הנראה הטענה נבעה מאיחוד של כמה מזמורים אותם ראו חז"ל כמזמור אחד. לדוגמה, מזמורים מב-מג נמנו כמזמור אחד בתלמוד, זאת עקב הפזמון שחוזר בשני המזמורים בשינויים קטנים כך שנהוג היה לראות בשני המזמורים יחידה אחת. כמו כן, ספר תהילים מחולק במסורת לכ-5 ספרים, כאשר כל פרק מסתיים בפסוק אחר.

 

מדוע אנחנו קוראים פרקי תהילים ואיך נדע מתי צריך לקרוא כל פרק?

 

מתי קוראים בספר תהילים

תהילים הוא בין הספרים הפופולריים בתנ"ך, והמזמורים שבו עוסקים בקשת רחבה אודות מצבו של האדם הפרטי ונוגעים, בין היתר, גם במכאובים, בייסורים ובבקשת רחמים. לכן, לא פעם נהוג לראות יהודים קוראים פרקי תהילים בעתות דחק וצרה, במקרים של סכנה או חולי ובכל מקרה בו אדם חש צורך בתחושת קרבה עם בורא עולם. לקריאת תהילים ישנה סגולה מיוחדת של עוצמה רוחנית ורבים מדורות ישראל רואים בקריאת מזמורי תהילים פתח לתקווה ולנחמה. עוד נהוג לקרוא פרקי תהילים לצורך עילוי נשמתו של נפטר או לישועת אדם חי.

כמו כן, ישנן כל מיני קריאות תהילים המקובלות על פי מנהגים של זרמים שונים. לדוגמה, נהוג לקרוא שלושה פרקי תהילים על פי הסדר במשך הימים שבין ראש חודש אלול לבין יום הכיפורים, כפי שהנהיג מייסד תנועת החסידות, הבעל שם טוב. כמו כן, נהוג גם לקרוא את כל פרקי תהילים בחג ראש השנה ועל פי נוהג הקבלה, מקפידים שלא לומר פרקי תהילים בשעות הערב והלילה. לנוחיותכם, תוכלו לדעת מתי עליכם לקרוא כל פרק ופרק באמצעות הסידור המקוון המופיע באתר כיפה.

סיכום

לסיכום, ספר תהילים אינו רק בין הספרים הקדושים ביותר ליהדות, אלא גם בין הפופולריים ביניהם. אנשים קוראים פרקי תהילים מסיבות רבות, בין אם לצורך קיום המנהגים הרוחניים ובין אם לצורך נחמה ותפילה לישועת ה'. כיום, כל פרקי תהילים זמינים גם בצורה מקוונת, כפי שתוכלו להתרשם באתר כיפה.