את תקופת המנוחה או החופש מלימודים מכנים בני הישיבות כ'בין הזמנים'. לתקופה זו יש כמה מאפיינים דומים לכל תקופת חופש אחרת אצל ציבור אחר אבל גם כמה דברים ייחודיים. בואו נעבור על המאפיינים של תקופה זו.
רגע לפני
ראשית, כדי שתשמעו יותר מבינים בנושא על ידי בני שיחכם, דאו להגות נכון את המונח. המילה 'זמנים' נהגית במלעיל, כלומר הדגש בהגיה הוא על ה'מ'. כמו כן, 'זמן' הוא תקופת הלימוד. בעולם הישיבות, התקופות נחלקות ללימודים ופגרה מלימודים. לכל תקופת לימוד קוראים זמן שהיא המקבילה לסמסטר באוניברסיטה.
התקופות
התקופה הראשונה, זמן אלול, היא בין סוף הקיץ, בין א' באלול ועד לערב יום כיפור. לאחר מכן, מתחילה תקופת פגרה של שלושה שבועות שכוללת גם את סוכות עד ראש חודש חשוון. בחשוון מתחילה תקופה שנקראת זמן חורף, מתחילה כאמור בחשוון ומסתיימת בראש חודש ניסן. בניסן יש תקופה של בין הזמנים בת חודש עד לראש חודש אייר. כמו כן, מראש חודש אייר ועד לערב תשעה באב נמשכת תקופת הנקראת 'זמן קיץ'.
למעשה, תקופת בין הזמנים של חודש אב היא המשמעותית ביותר. זוהי למעשה סוף השנה של בני הישיבות בסופה הם יעלו לכיתה גבוהה יותר. רבים מהם יעברו לישיבות אחרות בכדי להתחיל שם את השנה החדשה או את 'זמן אלול'.
מה עוד חשוב לדעת על בין הזמנים?
- הלימוד בכל אחת מהתקופות או 'הזמן' נקבע מסביב למסכת עיקרית. זהו הנושא המרכזי אותו משננים. לפעמים נדרש יותר מזמן אחד ללימוד של כל מסכת.
- תקופת בין הזמנים היא הכרחית למנוחה של הגוף והנפש כמו גם בכדי לאפשר לתלמידים לבלות זמן עם המשפחה. הרמב"ם אמר על תקופה זו "כמו שילאה הגוף בעשותו המלאכות הכבדות עד שיינפש, כך צריכה הנפש להתעסק במנוחת החושים… עד שיסור ממנה הליאות"
- בתקופות מלחמה, קוראים הרבנים לקיצור של תקופת בין הזמנים. הדבר אירע שלוש פעמים בהיסטוריה: בעת מלחמת יום הכיפורים; בעת מבצע חומת מגן; בעת מלחמת לבנון השנייה ואפילו בזמן מלחמת ההתשה. הדבר נעשה בכדי להרבות זכויות על עם ישראל בשעה קשה של מלחמה.
- בתקופת בין הזמנים קיים לימוד תורה במסגרת 'ישיבות בין הזמנים'. מי שלומד תורה בתקופה זו של בין הזמנים מובטח לו שכר עצום שנאמר "אם ראית את הבריות שנתייאשו ידיהן מן התורה – עמוד והתחזק בה, ואתה נוטל שכר כנגד כולן"
אורח החיים של תלמידי הישיבות מכתיב גם להם תקופות של פגרה. בבין הזמנים רבים מתלמידי הישיבות נוהגים לצאת לטייל בטבע, לערוך פיקניקים על שפת הים והכל בחברת המשפחה. הלימוד בישיבות הוא מאד תובעני ותקופות אלו הכרחיות להתאווררות ולנופש. בני המשפחה של תלמיד הישיבה זוכים אף הם לראותו ולבלות במחיצתו.