כולנו משלמים ביטוח לאומי כדבר שבשגרה, כחלק מחובותינו כאזרחים במדינת ישראל. הדבר מתבצע בפשטות ולא דורש הרבה מחשבה, עד הרגע שבו נזקקים להפעלת ביטוח חשוב זה. כאשר זה קורה, הנסיבות לרוב יהיו חדשות ולא מוכרות, וכך למשל במקרה של פגיעה מפעולות איבה. רובנו לא חווים זאת, ובוודאי שלא יותר מפעם אחת במהלך החיים, אבל אם נזקקים לסיוע במצב כזה צריך וחשוב לברר מהן הזכויות שנכללות בו. אז מהן זכויותיכם במצב כזה? מה בכלל מוגדר כפעולת איבה? והאם ומתי המדינה מכירה באדם כנפגע של פעולה כזו? בואו נראה.
מדינה מיוחדת, סכנות מיוחדות
בחיים יש לא מעט סכנות שנשקפות, ואלה מובילות לנזקים בדרגות משתנות ודורשות טיפול רפואי והשקעת משאבים לשם תיקון המצב, כמו משאבי זמן וכסף. בכל הנוגע למדינת ישראל העניינים אפילו מורכבים יותר לאור המצב הביטחוני המסורבל, שכן מדינת ישראל היא לא שווייץ הפסטורלית. מבחינת ההגדרה, פעולות איבה הן באופן כללי פעולות של טרור או מלחמה. בכל הנוגע לקבלת סיוע מהמדינה דרושות כמובן הגדרות יותר חד משמעיות, ואכן, החוק מגדיר מהן פעולות איבה לצורך קבלת סיוע מהמוסד לביטוח לאומי. זהו נושא רחב למדי בפני עצמו והנסיבות עשויות להיות שונות מאוד ממקרה למקרה ובין אנשים שונים שנפגעו מאותו אירוע, ותוכלו למצוא מידע על זכויות נפגעי פעולות איבה באתר LawTip. כעת נתמקד באופן מיוחד בנושא ההכרה באדם כנפגע של פעולות כאלה.
מי מוכר כנפגע פעולות איבה?
התהליך לקבלת הכרה כנפגע פעולות איבה הוא כזה:
- עמידה בדרישות היסוד – אין טעם לבקש הכרה אם אינכם עומדים בדרישות היסוד. מדובר ברשימת מצבים שמאפשרים הכרה כנפגעי פעולות איבה, וכדאי לעבור עליה בתשומת לב מאחר שהיא מעט מורכבת. לשם ההמחשה, אתם עשויים להיות מוכרים אם אתם אזרחי ישראל, אך רק אם אתם אזרחים שגרים כרגע בישראל ולא בחו"ל, אלא אם כן עדיין לא עברה שנה מהרגע שבו עזבתם את הארץ.
- הגשת בקשה להכרה – יש להגיש בקשה מתאימה למוסד לביטוח לאומי. ניתן לעשות זאת בנוחות דרך האינטרנט.
- בחינת הבקשה – בהמשך להגשת הבקשה, ההכרה תיבחן על ידי ועדה מיוחדת שממונה על ידי שר הביטחון. הוועדה אמורה להשיב לכם לגבי החלטתה תוך 3 חודשים. אם לדעתכם ההחלטה שהתקבלה לא מוצדקת תוכלו להגיש ערעור תוך חודשיים.
מה הלאה? איך מתמודדים?
אם אכן הוכרתם כנפגעי פעולת איבה, מה עושים הלאה? כיצד ממצים את זכויותיכם? במבט על מדובר בהגשת בקשה לסיוע למוסד לביטוח לאומי, קבלת תגובתו ואז קבלת הסיוע (אם הכל בסדר מבחינתם וגם מבחינתכם) או הגשת ערעור. זה כולל כמובן פרטים שונים שתלויים בנסיבות, כמו למשל ההחלטה איזה סיוע אתם מבקשים. אפשר לבקש החזר הוצאות רפואיות עקב המקרה (ואז הן חייבות להיות כאלה שהוצאתם במסגרת רפואה ציבורית) ויש גם אפשרות של פיצוי כספי לבני משפחתכם מקרבה ראשונה על נזקים כלכליים שהתרחשו עקב אשפוז שלכם. סיוע כספי עשוי להינתן גם במצב של היעדר כושר עבודה עקב האירוע, וקיימות אפילו אפשרויות לסיוע פסיכולוגי. הסיוע הפסיכולוגי הוא חשוב במקרים שבהם אתם מרגישים אבודים וזקוקים לתמיכה נפשית, ולעיתים גם במקרים שבהם אתם מרגישים מספיק חזקים כדי להמשיך הלאה. השמירה על הנפש היא קריטית להתמודדות וקל להזניח אותה, אבל יהיה קשה מאוד להמשיך הלאה בלי טיפול ראוי. בנוסף לכל אלה, מומלץ מאוד להקדיש זמן לקריאת פרקי תהילים כחלק מהחיבור הרוחני ליהדות. התהילים מלאים בתקווה, נחמה ותמיכה, ויכולים לסייע לנפגעי פעולות איבה להתמודד עם ההשלכות של האירוע.
לסיכום
הליך ההכרה כנפגעי פעולת איבה איננו מורכב מדי, וברוב המקרים רבים הוא חשוב מאוד. הסיוע שיתקבל מהמוסד לביטוח לאומי ייקבע בהתאם למצבכם, ולכן כדאי להשקיע בכך את כל הדרוש – מבחינת הגשת הבקשה בזמן ובצורה מסודרת ככל הניתן. אל תוותרו על הזכויות שמגיעות לכם.