בשנים האחרונות התחום של ניצול אנרגיית השמש להפקת חשמל הפך יותר ויותר פופולרי. אם בעבר היה זה דבר מה שנעשה רק אצל חברות ומפעלים גדולים, היום כבר ניתן להתקין מערכות ביתיות כאלו בעלויות נוחות למדי, מה שיכול לאפשר לכל אחד חיסכון משמעותי בהוצאות החשמל. באופן טבעי לצד המגמה הזו, עולות שאלות מכיוון עולם ההלכה בניסיון להבין האם מותר או אסור להפיק אנרגיה סולארית בשבת. מערכת סולארית היא כזו הפועלת מן הסתם 24/7 ולכן אין אפשרות להפסיק את הפעולה שלה בשבת, והעובדה הזו מקשה על ציבור גדול של שומרי שבת המעוניינים להתקין אותה בביתם וליהנות מהיתרונות הרבים שלנו. בדיוק לשם כך אנו רוצים לדון בסוגיה ונאמר מראש שהתשובה לשאלה הזאת היא לא חד משמעית, למרות שניכר שמרבית הפוסקים נוטים להקל ולאפשר את הדבר הזה. אבל קודם כל, על מנת שתוכלו להבין בכלל על מה מדובר, כמה מילים על המערכות הסולאריות הביתיות.
מהי מערכת סולארית ביתית?
ובכן, מדובר למעשה במערכת של לוחות סולאריים המותקנת על גג הבית ובעצם מייצרת באופן קבוע חשמל דרך אור השמש. מחיר המערכת הוא כמה עשרות אלפי שקלים בדרך כלל (בהתאם לגודל הבית והגג כמובן), אך מדובר בהוצאה שתחזיר את עצמה תוך מספר שנים שכן היא חוסכת לחלוטין את הוצאות החשמל החודשיות. יותר מזה, ישנם מקרים רבים בהם נעשה ייצור חשמל עודף, אותו רוכשת חברת החשמל מהצרכנים וכך ניתן אפילו לייצר הכנסה חודשית פאסיבית קבועה ויציבה. לא ניתן להתקין את המערכת הזו על כל בית ויש תנאים מאד ספציפיים לדבר הזה כמו גודל הגג, הצורה שלו והמיקום שלו ביחס לשמש וניתן לבדוק היתכנות בקלות דרך מחשבון סולרי. למידע נוסף לחצו כאן ובדקו אם גם אתם יכולים להתקין מערכת כזו בבית שלכם.
מה אומרת ההלכה?
ובכן, פסק דין אחד שקשור בצורה מסוימת לנושא מדבר על כובע מיוחד עם קולטן סולארי קטן ומאוורר שפועל עם היציאה לשמש. במקרה הזה אמנם לא מפעילים את המאוורר באופן ידני, אבל עצם היציאה לשמש מהווה הפעלה שלו ועל כן מדובר בפעולה שלא ניתן לעשות בשבת.
המערכות הסולאריות הביתיות לעומת זאת עובדות באופן קצת שונה. איך? ובכן, מרגע ההתקנה שלהן הן מתחילות לאגור אנרגיה חשמלית שמנוצלת לטובת תפעול המכשירים החשמליים בבית. כן למעשה מדובר על אגירה של אנרגיה ולא ייצור על חדש וסגירה של מעגל חשמלי ועל כן הנטייה היא להקל הרבה יותר בעניין הזה. מעבר לכך, שומרי שבת ממילא משתמשים במעט חשמל בשבת (אורות שהודלקו לפני כניסת השבת וכו'), כך שאין חשש גדול שאנרגיה חדשה שנאגרה תנוצל דווקא בשבת.
בהחלט ניתן למצוא רבנים שיפסלו מכל וכל את השימוש במערכת סולארית ביתית, אבל יש לא מעט המאשרים אותה וביניהם גם פוסקים מחמירים יותר וזו בהחלט שאלה תפיסה אישית.
קיים בית כנסת בבני ברק עם מערכת סולארית
אם אתם מחפשים הוכחה כי אכן מדובר בדבר שנוטים לאשר רבנים ואפילו כאלו הנחשבים למחמירים, תוכלו להסתכל על הדוגמא של בית הכנסת של קהילת פוניבז' הליטאית שהצטייד בשנת 2014 במערכת סולארית. מדובר בבית כנסת ענק עם הוצאות חשמל של כ-90,000 שקלים בשנה ובעזרת המערכת החדשה הוא מצליח לקצץ היום כמעט שליש מהוצאות החשמל.
בשורה התחתונה – מומלץ לבדוק עם הרבנים שאיתם מתייעצים, אבל בגדול נראה שלא צריכה להיות בעיה ליהנות מהיתרונות של מערכת סולארית.