כל מה שצריך לדעת על גילוח על פי ההלכה היהודית

היהדות היא דת אשר נותנת תשובות והוראות לכל תחומי החיים ובכך מכתיבה את חיינו הן בצמתים גדולים והן בהחלטות היותר קטנות. בין הנושאים שבהם להלכה היהודית יש מה לומר לנו הוא כל תחום ההיגיינה, הרחצה ואפילו הטיפוח האישי. קיימות הלכות שונות לנטילת ידיים, לטהרה, להלכות שונות בנדון וכו'. אין זה פלא אם כן שגם בתחום הגילוח נמצא הלכות מפורטות ביותר אשר חלקן הן חמורות ממש כמו האיסור לאכול טריפה או לא לחלל שבת. במאמר הזה נברר מהו הקשר בין ההלכה לגילוח ומהם הכללים הבסיסיים בנושא.

שומרים מצוות ומתגלחים, האמנם?

ההלכה היהודית מכתיבה לנו מספר כללים מאד ספציפיים לגבי הגילוח. האיסורים וההלכות הללו נוגעות לאופן הגילוח עצמו וגם למועדים שבו הוא יכול או לא יכול להתבצע. בין אם אתם משתמשים במכונת גילוח או סכינים, חשוב להכיר את המוצרים הטובים ביותר איתם תוכלו לשלוט טוב יותר על אזורי הגילוח השונים בכדי לא לגלח במקומות האסורים בגילוח. לשם כך תוכלו להיכנס למשל לסקירה של סכיני גילוח מומלצים וטובים באתר Shavers. באתר תוכלו למצוא גם מכונות גילוח כשרות אותן נזכיר בהמשך.

הפסוק הנוגע לאזורים האסורים בגילוח הוא "לֹא תַקִּפוּ פְּאַת רֹאשְׁכֶם, וְלֹא תַשְׁחִית אֵת פְּאַת זְקָנֶךָ" ואותו יש לבאר מעט בשביל להבינו. במילה 'להקיף', ההלכה מתכוונת להיקף של האוזן. אם תחשבו על כך, האוזן היא כמעט ללא כל שיער מכל הכיוונים – מאחוריה אין שיער, מתחתיה אין שיער. התחום היחיד של שיער לידה הוא הפאה. ברגע שאנחנו מגלחים את הפאות וצידי הראש ליד האוזן, יצרנו למעשה הקפה של האוזן באזור ללא שיער. יש כיום תספורות רבות אשר דווקא מגלחות אזורים אלו, כגון מה שמכונה 'תספורת מארינס'. על שומר המצוות לא לספר כך את ראשו באיסור חמור.

כל מה שצריך לדעת על גילוח על פי ההלכה היהודית

אמצעי התספורת

ביהדות חל איסור להשתמש בתער ממש על העור עצמו. זה יוצר מצב של פציעה עצמית והשחתה של העור שהיא אסורה. מכונות גילוח שונות צריכות להיבחן לפי המבנה של הלהבים בהן. מכונות בהן הלהבים חותכים ישירות או מתחככים בעור הן אסורות. מכונות מותרות הן אלו אשר בהן החיתוך הוא של הלהב כאשר היא נעה כנגד רשת מסוימת אשר נמצאת עליה ויש בינה אל העור מרווח מספק. יש לבדוק כל מכונה לגופה ולעולם לא תינתן כשרות גורפת ליצרן או מותג מכונות גילוח על כל  מגוון הדגמים שלו.

ל"ג בעומר וגילוח

בזמן ספירת העומר אסור להתגלח עד יום ל"ג בעומר, למעשה זה ל"ד בעומר בבוקר. מכיוון שהדבר מקל על רבים אשר לא רגילים לזקן המתארך מעבר לגודל לו הם רגילים מיתר השנה, יש הקלה נוספת. בראש חודש אייר ניתן בעצת רב לגלח את הזקן. עוד מותר להתגלח ולהסתפר למי שמוהל את בנו, למוהל ולסנדק. הרעיון הוא שלאותם אנשים יש יום טוב פרטי ואין למנוע אותו מהם.

איסור הגילוח ו'השחתת הזקן' מקורם בסיבות שונות של איסור עבודה זרה. בזמנים מוקדמים היה נהוג אצל עובדי אלילים שונים לגלח את ראשם. כיום, המחמירים, לא רק שלא יגלחו את פאות הלחיים או את הזקן עם תער – הם אף יאריכו את אותן שערות. זהו המקור למראה המוכר אשר נפוץ בקרב היהדות החרדית והחסידית – יהודים עם זקן ארוך ופאות ארוכות עוד יותר אשר מסתלסלות להן במורד הלחיים.

לא כל מי ששומר מצוות מחויב למראה הזה כמובן. ניתן לשמור על ההלכה וגם לשמור על מראה מגולח למשעי באופן שציינו.