חיבור וטיפוח המורשת היהודית: תוכלו להקים עמותה כדי לעשות את זה!

רבים מכם ודאי היו רוצים לדעת שהמורשת היהודית על כל גווניה חיה ובועטת. חשוב לכם לדעת שנעשים מחקרים על קהילות יהודיות בהיסטוריה, לימוד תורני או אפילו חפירות ארכיאולוגיות באתרים אשר הוזכרו במקרא. לא תוכלו כמובן לדאוג לכל הפעילויות הללו ועוד בעצמכם. הדרך שלכם לתמוך באופן פעילויות היא בעיקר דרך עמותות. מה שיפה  הוא שאם יש לכם נושא או רעיון שתרצו לקדם ואף אחד לא עושה זאת, הקמת עמותה היא לא עניין מאד מסובך. במאמר הזה נסביר כיצד מקימים ומתפעלים עמותה בכדי שתוכלו לשקול אם זה מתאים לכם.

תרומות – הכוח המניע של עמותות

בשביל לקיים פעילות של כל עמותה, צריך לדאוג לתקציב שלה. הדרך העיקרית לעשות זאת היא על ידי תרומות שונות. בנקודה הזאת צריך לזכור שיש הרבה מאד עמותות אשר נאבקות ביניהן על מקורות התקציב שלהן ולכן צריך לתכנן טוב וגם לפנות למקצוענים בתחום בכדי להשיג את אותן תרומות. אחד המקורות לתרומות הן קרנות שונות. קרנות סיוע לעמותות הן דרך מימון מקובלת לעמותות מכל הסוגים, אולם עליכם יהיה למצוא קרנות העוסקות בתחום מורשת יהודית. אותן קרנות נחלקות לשלושה סוגים עיקריים:

  • קרנות מחלקות מענקים – אלו קרנות אשר מחלקות סכומי כסף מפעם לפעם לעמותות. הן עושות זאת לפי קריטריונים שונים ועל ידי בחינת הבקשות המגיעות אליהן. הכסף המתקבל ניתן כמענק חד פעמי כאשר בפעם הבאה צריך יהיה להגיש שוב את הבקשה.
  • קרנות תפעוליות – אילו קרנות אשר לוקחות על עצמן מימון ארוך טווח של עמותות שונות או אפילו פרויקטים המנוהלים על ידי אותן עמותות.
  • קרנות משולבות – אלו קרנות אשר משלבות תרומות לעמותות שונות ביחד עם פעילות שהן עצמן עושות.

חשוב לציין שישנן קרנות פרטיות וקרנות ממשלתיות שונות. הקרנות הפרטיות יכולות להגיע מגופים עסקיים כמו גם ממשפחות או אנשי עסקים אמידים. עמותות אשר עוסקות במורשת יהודית, יהיו צריכות לבנות תכנית פעולה ולגשת לאותן קרנות. לכל קרן יהיו מלגות שונות ונושאים ספציפיים בתוך התחום הרחב של 'מורשת יהודית'. אליכם כמפעילי עמותה יהיה לשכנע אותן שדרך תרומה לעמותה שלכן, יושגו המטרות בצורה המיטבית.

חיבור וטיפוח המורשת היהודית: תוכלו להקים עמותה כדי לעשות את זה!

רישום וניהול עמותה

עמותה היא התארגנות המוכרת על ידי המדינה. נהוג להשוות אותה לחברה מסחרית כי יש הרבה מן המשותף בין שתיהן. עמותה נרשמת באופן רשמי אצל רשם העמותות וגם היא צריכה להגיש דוחות שונים כולל דוח שנתי. על העמותה לנהל ספרים ממש כמו חברה בע"מ. בספרים הללו יוצגו מקורות ההכנסה ויעדי ההוצאה של אותם כספים. בעלי התפקידים הבכירים בעמותה נדרשים לדווח על המשכורות וההטבות השונות שהם מקבלים מהעמותה. חשוב כמובן לשלם משכורות ראויות בכדי למשוך אנשים טובים ובעלי ניסיון ומיומנויות. מצד שני, המדינה רוצה שתהיה שקיפות בכדי למנוע מקרים של משיכות כספים לא ראויות על ידי בכירים בעמותות השונות.

לבסוף, קיים עוד אלמנט חשוב בעמותה שהוא מעבר לכסף ולתרומות – זהו הממד האנושי של העמותה, המתנדבים והמתנדבות בה. בשביל כך שעמותה תצליח, צריך לעורר סביבה קהל מתנדבי אשר יעזור בפרויקטים שונים או אפילו ביום יום של הפעילויות השונות. המתנדבים עושים זאת מתוך צורך ומתוך סיפוק המגיע עם העשייה. כמו כן, הם מהווים מעין שגרירים לעמותה ולרעיונות שהיא מנסה לקדם ולהנחיל בציבור הרחב. בסיס מתנדבים רחב, יביא עימו אנרגיות רבות, עוד מודעות לעמותה ואפילו ייצור הזדמנויות שונות לעוד תרומות. עמותות בנושא מורשת יהודית יוכלו למצוא קהל רב של מתנדבים אשר ישמח לסייע מתוך שליחות לשימור המורשת היהודית והנחלתה לדורות הבאים.