עישון ביהדות: מה אומרת ההלכה?

עישון ביהדות

היהדות היא דת עשירה אשר קובעת הלכות בתחומים שונים בחיים. אין למעשה תחום שאין בו הלכות ופסיקות, לפחות לא כאשר מדובר ביום השבת – ממעליות ועד מקררים – על כל אלו יש ליהדות מה לאמר או להכווין אותנו. לעיתים, התשובות שהיהדות נותנת, יש בהן הגיון גם למי שאינו חי לפי ההלכה בכל דבר ועניין. כזהו בדיוק נושא העישון. זהו תחום בו יש שלל דעות ומסתבר שגם ליהדות יש מה להגיד ולהעשיר אותנו וששווה לקרוא על זה. אנחנו נסקור את דעת היהדות על עישון מכל הסוגים: של אמצעי עישון רגילים כגון סיגריות וגם עישון של קנאביס לצורך הנאה ולצורך רפואי.

עישון בשבת

סוגית העישון בשבת היא לכאורה די ברורה, נכון? מדובר על אש גלויה שאנחנו מדליקים לצורך עישון. העישון אינו פעולה היכולה להיחשב הצלת חיים, היא אפילו לא קרובה לזה ולכן העישון אסור בשבת. גם מי שמעשן קנאביס רפואי יתקל באותה הבעיה. יש רבים המעשנים קנאביס במקטרת מים מבעבעת בה חומר העישון מוטמן ועובר דרך צינור ומשם דרך המים אשר מקררים את העשן. חשוב לציין שגם אמצעי זה אינו מתאים לעישון בשבת. אנחנו נשמור אותו ליתר ימות השבוע. אם הסתקרנתם, בקרו בעמוד המוצר באתר ותוכלו ללמוד עליו יותר.

צרכני קנאביס רפואי רבים אשר גם שומרים שבת, מוצאים את עצמם בבעיה. הם לא יכולים לעשן בשבת ולכן אינם יכולים להפיג את הכאב ולקבל טיפול הולם. הבעיה היא שקנאביס רפואי, עם כל הרצון הטוב, אינו יכול להיחשב כפיקוח נפש. נטילת קנאביס בשמן או על ידי אכילה, לא עוזר לרבים מהסובלים מכאבים שונים.

חשוב לדעת שקיימים בשוק פיתוחים שונים המאפשרים לעשן קנאביס רפואי בשבת. מדובר על מכשירי אידוי אשר פועלים עם מנגנון אוטומטי. הם נדלקים מידי פעם ומאדים את התוכן שלם אל תוך בלון מיוחד. ניתן בשבת לשאוף את אדי הקנאביס ובכך להביא מזור על הכאב תוך שמירה על השבת. את המתקן פיתח אדם בשם ליאור משולם כאשר את ההכשר ההלכתי נתן הרב מנחם פרל ממכון צומת הנותן פתרונות טכנולוגים לבעיות הלכתיות שונות.

איסור עישון ביהדות

נשאלת השאלה לגבי עישון של סיגריות רגילות, מה אומרת ההלכה על כך? ובכן, בגדול, העישון הוא פעולה אסורה. אנחנו למדים על כך מהמילים 'ושמרתם על נפשותיכם'. זהו ציווי כללי אבל ברור ביותר המורה לנו לשמור על הגוף שלנו, להימנע מסיכון מיותר לו הן בריאותי והן אחר. מדוע אם כן אנו רואים דתיים רבים אשר מעשנים ובכללם אפילו רבנים? כרגע הפוסקים מורים למי שכבר מעשן להימנע מכך בכל דרך אפשרית. הם מכירים בבעיה אבל גם מודעים לכך שההרגל נכנס אל החברה הדתית והחרדית עוד לפני שידעו שהוא מסכן את הבריאות, ממש כמו כל חברה אחרת. הפוסקים מחמירים עם החובה לשמור על מי שאינו מעשן מעישון פסיבי ומורים למעשנים לעשות זאת ביחידות ולשמור ריחוק מאחרים. יש הבדל גדול בין אדם אשר מצוי בתוך ההרגל של העישון שהוא קשה לשליטה לבין היכולת שלו להתרחק מאחרים בזמן שהוא מעשן. הפעולה השנייה היא משהו שהוא יכול בקלות לעמוד בו ובכך למנוע מאחרים לא רק את העישון הפסיבי, אלא גם את ההתרגלות לעישון עצמו.

 

המחשבה העומדת מאחורי הפסיקות היא שהמודעות לעישון תביא בסופו של דבר לירידת התופעה. אם ידרשו הפסקה גורפת של העישון, יהיה זה איסור אשר הציבור לא יכול לעמוד בו ולכן כרגע נמנעים ממנו. כרגע, חיים עם המצב המורכב בו ישנם אנשים מאמינים אשר מעשנים אבל במסגרת ההנחיות הנ"ל.