גמילה מהנקה: על הנקה מאוחרת הנפוצה בקרב נשים דתיות, ועל הדרכים להיגמל

בעבור אימהות מהמגזר הדתי, הנקה נחשבת לאחד הכלים הטובים ביותר לטובת היקשרות לתינוק כמו גם מתן ערך בריאותי עצום. עם זאת, בגילאים מאוחרים יש קושי חברתי, סביבתי ואישי ועל כן נשים רבות מגלות כי הן חוות קושי להיגמל. כיצד תעשו זאת? להלן הפרטים.

הנקה: תהליך הדרגתי

האכלה באמצעות חלב אם נחשבת להזנה הטבעית והמומלצת ביותר לתינוקות, וזאת בשל רכיבי התזונה המצויים בחלב האם. לרוב, חלב אם יכול לספק את הצרכים התזונתיים וההתפתחותיים של התינוק עד לגיל חצי שנה, ובמקרים מסוימים אף יותר. נוסף לכך, משיחות שנערכו עם נשים דתיות שמניקות עד גילאים מאוחרים עולה כי היכולת להניק מאפשרת להן גם להימנע משימוש בתמ"ל וזאת בשל ההתעסקות הרבה עם ההרתחה קירור כמו גם הוצאה כלכלית כבדה בעבור רכישה של אוכל.

עם זאת, ישנה דילמה משמעותית שעמה נאלצות להתמודד הנשים וזאת בשל ההשלכות של הנקה מאוחרת הן מבחינה חברתית בשל הסתייגות ציבורית מהנקה של ילדים בוגרים במרחב הציבורי לצד החזרה לשגרת החיים כולל עבודה ולימודים. על כן, תהליך גמילה מהנקה הינו נורא מורכב ועל כן מומלץ לקרוא על הנושא בהרחבה וגם לקבל סיוע מתוך מטרה לבצע את התהליך בצורה מדורגת.

מה חשוב לדעת אודות הדרכים להיגמל מהנקה?

אצל נשים מהמגזר הדתי החזרה לעבודה או לשגרת הלימודים מהווה טריגר משמעותי לטובת הפסקת הנקה. לצד זה, נשים מרגישות כי הגיע הזמן לחשוף את התינוק למזון מוצק ועל כן חשוב קודם כל להגיד כי לא משנה באיזה מסלול בוחרים, מעבר לבקבוק חייב להתבצע באופן הדרגתי ולפחות כשבועיים  לפני שחוזרים לשגרת העבודה/לימודים. מאחר שהחוויה של גמילה מהנקה עשויה להיות לא פעם מאתגרת בעבור התינוק, רצוי לעבוד באופן צמוד עם יועצת הנקה מוסמכת מתוך מטרה לבנות תוכנית גמילה המתבצעת באמצעות גמילה חלקית (המשך הנקה ומתן תמ"ל, שוק תחרותי שמציע הרבה אופציות להורים ותינוקות, ע"י אדם אחר במקרה הצורך ולפי המלצת מומחים) או המשך הנקה המתבצע באמצעות חלב שאוב. אם ההחלטה היא להפסיק לחלוטין את תהליך ההנקה, נדרש לשים דגש גם על ייבוש החלב – אותו ניתן לבצע באמצעות חליטות תה כמו גם רפידות מיוחדות הסופגות את החלב ובכך מייבשות.

גמילה מהנקה: על הנקה מאוחרת הנפוצה בקרב נשים דתיות, ועל הדרכים להיגמל

התאמה אישית

הדבר החשוב ביותר אותו צריך לזכור בכל הקשור לגמילה מהנקה ובייחוד הנקה מאוחרת היא שלכל אחת יש את הקצב שלה, ולכן לא כל מה שמתאים לאישה אחרת יכול להתאים לך ולתינוק שלך. היכולת שלך לבצע את הגמילה באופן הדרגתי תלויה לא רק בקצב ייצור החלב אלא גם בתחושות ובהתנהגות של התינוק. לא פעם תינוקות בגילאים בוגרים (שנה וחצי עד שנתיים וחצי) עלולים לחוות סוג של רגרסיה, ולכן צריך בהקשבה כמו גם לקבל את התמיכה והסיוע מצד גורמי מקצוע, לטובת יצירת הליך גמילה יעיל ופשוט לשני הצדדים – הן לאם והן לתינוק.

 

*כל הנאמר באתר הוא לא המלצה מפי מומחים או חוות דעת רפואית, יש לפנות לגורמי רפואה ומומחים בלבד כדי לקבל ייעוץ מקצועי.